Menu Sluiten

Verschillende soorten SSL Certificaten (DV / OV / EV uitgelegd)

Hoe kunnen we helpen?

Verschillende soorten SSL Certificaten (DV / OV / EV uitgelegd)

U bent hier:
« ga terug

Vraag: Welke soorten SSL-certificaten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten beschikbaar, elk met hun eigen set functies en use-cases. De belangrijkste soorten SSL-certificaten zijn Single Domain, Multi Domain en Wildcard-certificaten.

SSL-certificaat voor één domein:

Een Single Domain SSL-certificaat, zoals de naam al doet vermoeden, is ontworpen om een enkel domein te beveiligen, zoals voorbeeld.com. Single Domain SSL-certificaten zijn ideaal voor websites die slechts één hoofddomein hebben en geen bescherming nodig hebben voor subdomeinen of aanvullende domeinen.

Multi-domein SSL-certificaat:

Een Multi-Domain SSL-certificaat, ook wel SAN-certificaat (Subject Alternative Name) genoemd, is ontworpen om tijdens hetzelfde validatieproces meerdere domeinen en subdomeinen op één certificaat te beveiligen. Multi-Domain SSL biedt meer flexibiliteit omdat u de SSL opnieuw kunt uitgeven en de domeinen kunt wijzigen die door deze SSL worden gedekt (behalve de algemene naam) en kan kostenbesparingen opleveren in vergelijking met het kopen van individuele certificaten voor elk domein.

Wildcard SSL-certificaat:

Een Wildcard SSL-certificaat is ontworpen om een hoofddomein en al zijn subdomeinen onder één enkel certificaat te beveiligen. Een Wildcard SSL-certificaat voor *.example.com zou bijvoorbeeld www.example.com, blog.example.com, mail.example.com en alle andere subdomeinen van example.com beveiligen. Wildcard SSL-certificaten zijn ideaal voor websites met meerdere subdomeinen die SSL-bescherming nodig hebben, omdat ze kostenbesparingen kunnen opleveren en certificaatbeheer kunnen vereenvoudigen, aangezien u nog niet alle subdomeinen hoeft te kennen op het moment dat u de SSL aanvraagt.

S/MIME Certificaten voor het beveiligen van e-mail wordt hier beschreven.

Naast het type SSL kunt u ook het validatieniveau kiezen;

  1. Domein Validatie (DV): DV SSL-certificaten zijn het eenvoudigste type SSL-certificaat en zijn doorgaans het minst duur. Ze verifiëren alleen of de persoon of organisatie die het certificaat aanvraagt de controle heeft over het betreffende domein. DV SSL-certificaten geven geen aanvullende informatie over de website of organisatie die deze beheert.
  2. Organisatie Validatie (OV): OV SSL-certificaten vereisen een strenger verificatieproces dan DV-certificaten. Naast het verifiëren van het eigendom van het domein, verifieert de certificeringsinstantie (CA) ook de identiteit van de organisatie via een telefonische validatie. Daarom is het erg belangrijk dat de informatie die tijdens het verzoek wordt verstrekt geldig en actueel is. OV SSL-certificaten kunnen meer informatie geven over de website of organisatie die deze beheert, wat kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen bij bezoekers.
  3. Extended Validation (EV): EV SSL-certificaten zijn het hoogste beschikbare niveau van SSL-certificaten. Ze vereisen het meest rigoureuze verificatieproces, dat dezelfde stappen omvat als de DV en OV, maar voegt nog een stap toe, een ondertekende overeenkomst met de CA zelf. Dit gebeurt via een digitale handtekening.
    EV SSL-certificaten bieden de meeste informatie over de website of organisatie die deze beheert en kunnen helpen om het hoogste niveau van vertrouwen bij bezoekers op te bouwen. Websites die EV SSL-certificaten gebruiken, tonen doorgaans een groene adresbalk in de browser, wat aangeeft dat de website veilig is en is geverifieerd door een vertrouwde derde partij.

Het is belangrijk op te merken dat het type SSL-certificaat dat u kiest, afhangt van uw specifieke behoeften en use-case. Als u een persoonlijke blog of website beheert, kan een DV SSL-certificaat voldoende zijn. Als u echter een e-commercesite of een andere website beheert die zich bezighoudt met gevoelige informatie, kunt u een OV- of EV SSL-certificaat overwegen, dat extra zekerheid kan bieden en meer vertrouwen kan wekken bij uw bezoekers.