Menu Sluiten

Maak nu uw website met deze ideale WordPress handleiding.

Hoe kunnen we helpen?

U bent hier:
« ga terug

Als u een website wilt opzetten voor uw bedrijf, kunt u ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen. U bespaart veel geld als u geen professional in hoeft te schakelen om uw website te laten ontwikkelen, maar het zelf ontwikkelen van een website kost wel tijd en kennis. De kans is groot dat u er zelfs tegenop ziet en dit is zeker begrijpelijk. Het maken van een website is misschien niet erg gemakkelijk, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Gebruik deze handleiding voor het ontwikkelen van uw eigen WordPress website, dan heeft u uw website in een mum van tijd helemaal naar wens opgezet. Dit is namelijk een all-in-one handleiding voor het stap voor stap ontwikkelen van een website, die zelfs een leek kan gebruiken om de mooiste WordPress website te ontwikkelen

WordPress: een korte introductie

Voor we u meer vertellen over het ontwikkelen van een website, leest u eerst iets meer over WordPress. WordPress is een open source systeem dat u kunt gebruiken om uw eigen website te ontwikkelen. Het feit dat de software open source software betreft, betekent simpelweg dat de code van de software openbaar is en door iedereen aangepast of aangevuld kan worden. Een groot voordeel hiervan is het feit dat WordPress steeds uitgebreid wordt met nieuwe functies, simpelweg omdat iedereen nieuwe functies voor WordPress kan ontwikkelen.

Met WordPress kunt u ieder denkbare website ontwikkelen. Van bedrijfswebsites tot persoonlijke blogs, webshops en zelfs websites met online cursussen: alles is mogelijk bij WordPress. Wat voor website u ook wilt ontwikkelen: het is allemaal mogelijk als u gebruik maakt van WordPress.

Naast WordPress, zijn er ook andere softwarepakketten die u kunt gebruiken om uw website te maken. Toch wordt aangeraden om gebruik te maken van WordPress, want WordPress is veruit het meest gebruiksvriendelijke en complete systeem ter wereld. Andere systemen zijn minder gemakkelijk aan te passen, zijn minder zoekmachine vriendelijk of zijn lastiger uit te breiden met extra functionaliteiten en zijn dus minder goed dan WordPress.

Gratis handleiding om uw eigen WordPress website te maken

Om het zelf ontwikkelen van een WordPress website wat gemakkelijker te maken, hebben wij een gratis handleiding samengesteld voor het zelf ontwikkelen van een WordPress website. In de handleiding op deze pagina vertellen wij u stap voor stap wat u moet doen, waarom u het zo moet doen en hoe u zo snel mogelijk uw eigen website online kunt zetten. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen een eigen website kan maken, hebben wij de handleiding expres voor leken opgesteld. Ook als u geen technische kennis heeft, kunt u met deze handleiding aan de slag om uw eigen website te maken.

Beginnen met hosting en een domeinnaam

Voor u uw website kunt laten ontwikkelen, heeft u eerst hosting en een domeinnaam nodig. U kunt uw webhosting en domeinnaam afnemen bij basichost.nl, waarbij u zelf kunt kiezen welk webhosting pakket u afsluit en welke domeinnaam u voor uw website registreert. Heeft u webhosting aangeschaft en een domeinnaam gekozen, dan kunt u pas echt aan de slag met het ontwikkelen van uw website. Heeft u geen hosting en ook geen domeinnaam, dan kunt uw website niet online komen en kunt u dus niet starten met het ontwikkelen van uw eigen WordPress website.

U kunt ook een gratis website maken zonder webhosting en domeinnaam, maar dit komt minder professioneel over. Zo krijgt u in plaats van een eigen domeinnaam vaak een subdomeinnaam bij gratis websites, zoals bedrijfswebsite.tumblr.com. Dit komt veel minder professioneel over dan wanneer u gewoon de domeinnaam bedrijfswebsite.com heeft. Daarnaast kost het vaak veel geld om kleine aanpassingen te doen aan gratis websites, waardoor de investering alsnog groot kan worden. Wilt u het professioneler aanpassen, dan kunt u beter gewoon webhosting en een domeinnaam afnemen.

Handleiding stap 1: de drie dingen die u nodig heeft voor een eigen website

De eerste stap van deze handleiding betreft een omschrijving van drie dingen die iedereen nodig heeft om een eigen website laten te ontwikkelen. Twee van deze dingen kwamen hierboven al aan bod en eentje nog niet:

 1. Een domeinnaam.
 2. Een webhostingpakket.
 3. Een CMS, ook wel een Content Management Systeem genoemd. Een CMS gebruikt u om een website aan te passen en te onderhouden. Het CMS dat in deze handleiding gebruikt wordt, is WordPress.

De drie dingen die u in bovenstaande lijst ziet, kunt u allemaal bij WinCOM regelen. Bij WinCOM kunt u eenvoudig uw eigen domeinnaam registreren, heeft u diverse hostingpakketten die u af kunt sluiten voor uw website en u kunt ook zelf kiezen welke CMS u voor uw website wilt gebruiken. En omdat WinCOM ook ondersteuning biedt op het gebied van de domeinnaam van uw website, de hosting van uw website en het CMS van uw website, zit u hier altijd goed als u als leek een website gaat bouwen en verwacht tegen problemen aan te gaan lopen tijdens het bouwen van de website.

Nog 5 redenen om gebruik te maken van de diensten van WinCOM:

 1. WinCOM schermt uw website helemaal af door middel van 24/7 proactieve beveiliging en monitoring. U hoeft u dus geen zorgen te maken om de veiligheid van uw website.
 2. WinCOM geeft u volledig versleutelde backups in geografisch gescheiden datacenters tot 30 dagen terug.
 3. WinCOM geeft u inzicht in de statistieken van uw website, zodat u precies kunt zien waar uw bezoekers vandaan komen, wat ze doen op uw website en waar ze afhaken of mogelijk juist een aankoop doen.
 4. WinCOM slaat uw website altijd dubbel op binnen de infrastructuur. Dit betekent dat u uw website niet zomaar kan verliezen, maar dat deze altijd goed opgeslagen staat.
 5. WinCOM biedt u persoonlijke service voor alle domeinnaam-, webhosting en CMS gerelateerde vraagstukken.

Kortom: WinCOM biedt de beste service om meteen een vliegende start te maken met uw website.

Een hostingpakket kiezen

WinCOM biedt diverse hostingpakketten aan die u eenvoudig online af kunt sluiten. Bekijk de diverse hostingpakketten van WinCOM, kies uw favoriete hostingpakket en sluit dit pakket direct online af. Weet u niet zo goed welk pakket u moet kiezen, dan kunt u de professionals van WinCOM uiteraard ook om ondersteuning vragen.

Een sterke domeinnaam verzinnen en registreren

Als u een hostingpakket hebt afgesloten, moet u een domeinnaam voor uw website kiezen. Om u op weg te helpen met het kiezen van een sterke domeinnaam, geven we u graag enkele tips om de beste domeinnaam te kiezen voor uw website:

 1. Denk aan synoniemen.
 2. Combineer meerdere bestaande en/of niet bestaande woorden met elkaar.
 3. Voeg ‘de’, ‘het’ of ‘een’ toe aan uw domeinnaam.
 4. Maak een korte zin van uw domeinnaam.

Heeft u eenmaal een domeinnaam bedacht, dan kunt u deze eenvoudig registreren bij WinCOM. Binnen tien minuten bent u al klaar met het bestelproces en na het bestellen van de domeinnaam duurt het gemiddeld een paar uur voordat uw domeinnaam online staat. Staat uw domeinnaam eenmaal online, dan kunt u direct beginnen met het bouwen van uw WordPress website.

Als het proces van het installeren van de domeinnaam gelukt is, krijgt u een e-mail. Heeft u inderdaad een e-mail gekregen van WinCOM, dan kunt u direct aan de slag om uw WordPress website verder te ontwikkelen. Dit doet u eerst door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen voor uw WordPress website. Heeft u dit gedaan, dan wordt aangeraden om uw inloggegevens goed op te schrijven. In dit geval bent u de gegevens namelijk niet helemaal kwijt als u de inloggegevens niet meer weet, maar kunt u altijd blijven inloggen.

Handleiding stap 2: WordPress installeren

Wanneer u gebruik wilt maken van WordPress dient u dat natuurlijk eerst te installeren op uw webhosting pakket. Hoe u dat doet hebben we uitgelegd in een andere handleiding. Ga hiervoor naar de handleiding WordPress automatisch via Installatron installeren.

Handleiding stap 3: inloggen bij WordPress

Om in te loggen bij WordPress, gebruik de door u gekozen gebruikersnaam in combinatie met het door u gekozen wachtwoord. U typt uw gekozen domeinnaam in, zet hier /wp-admin achter en u komt op een inlogscherm terecht. Hier kunt u uw gebruikersnaam en wachtwoord invullen, om vervolgens op ‘Inloggen’ te klikken en in uw persoonlijke WordPress omgeving terecht te komen.

Handleiding stap 4: een korte rondleiding door WordPress

Als u bent ingelogd bij WordPress, komt u in het WordPress Dashboard terecht. In dit Dashboard vind u een menu aan de linkerkant: dit is het belangrijkste menu van WordPress dat u iedere dag zal gebruiken om uw website aan te passen en te beheren. Alles wat aan de rechterkant van het WordPress Dashboard staat, kunt u eigenlijk negeren.

Voor u een website kunt maken in WordPress, is het fijn om te weten hoe WordPress precies werkt. Om u een duidelijk beeld te geven van de functies van WordPress en hoe u deze functies kunt gebruiken, geven we u graag een korte rondleiding door de software. Dit doen we door de menu-items van WordPress stuk voor stuk kort te beschrijven, zodat u precies wat waar zit en wat je met welk menu-item kunt doen.

Berichten

Berichten zijn in feite gewoon blogartikelen. Wilt u een blog toevoegen aan uw website, dan maakt u in dit menu-item berichten aan, om ze vervolgens te schrijven, in te plannen en te publiceren op uw website. Onder het menu-item ‘Berichten’ vind u dus geen berichten die u van de bezoekers van uw website krijgt, maar gaat u zelf aan de slag om blogberichten te maken.

Media

Bij ‘Media’ vind u afbeeldingen die u al op uw website heeft gezet. In feite is het niet meer dan een overzicht van afbeeldingen die u heeft toegevoegd bij het maken van pagina’s of het maken van blogberichten en de titels en tags van deze afbeeldingen. U kunt ‘Media’ eigenlijk wel negeren, want hier doet u niet zo vaak iets mee.

Pagina’s

Onder ‘Pagina’s’ vind u de webpagina’s van uw website. Hierbij kunt u denken aan de contactpagina, de dienstpagina en de over ons pagina die u op uw website zet. Bij het maken van een website zult u het meest bezig zijn met dit menu-item in het WordPress Dashboard.

Reacties

Onder het menu-item ‘Reacties’ vind u de reacties die mensen hebben achtergelaten onder uw blogartikelen (die u bij ‘Berichten’ heeft toegevoegd). Eigenlijk hoeft u niet steeds in dit menu-item te kijken of u nog reacties hebt, want WordPress stuurt u altijd een mailtje als iemand op uw blog gereageerd heeft.

Weergave

Bij ‘Weergave’ kunt u het design en de indeling van uw website aanpassen. Klik op dit menu-item, dan klapt er een submenu uit met de volgende items:

 1. Thema’s: het thema van uw website is eigenlijk gewoon het design van uw website. Om een design te krijgen voor uw website, kunt u hier gratis een thema downloaden of een betaald thema uploaden.
 2. Widgets: met widgets kunt u de inhoud van de sidebar en de footer van uw website bepalen.
 3. Menu’s: bij menu’s kunt u de indeling van uw website menu vaststellen en veranderen.

Plugins

Plugins zijn kleine toevoegingen voor uw website. Bijna alle functionaliteiten die u voor uw website wilt, kunt u bij ‘Plugins’ toevoegen. Hierbij kunt u denken aan Facebook buttons, maar ook aan statistieken en andere functionaliteiten.

Gebruikers

Als u witl dat meerdere mensen op uw website in kunnen loggen, bijvoorbeeld omdat u personeel in dienst heeft die met de website aan de slag moet, kunt u bij ‘gebruikers’ mensen toevoegen en gebruikers beheren. Vaak gebruikt u deze optie slechts eenmalig om mensen toe te voegen en kijkt u er daarna nooit meer naar.

Extra’s

Eigenlijk kunt u dit menu-item negeren. U gebruikt dit item namelijk alleen als u pagina’s van een oude website wilt importeren, maar dit wordt nauwelijks gedaan en zeker niet als u voor het eerst een WordPress website gaat maken.

Instellingen

Bij ‘Instellingen’ kunt u de titel van uw website bepalen, kunt u bepalen hoe de url’s van uw website eruit moeten zien en hoe de blogberichten op uw website getoond moeten worden. U stelt de instellingen eenmalig in en gebruikt het menu-item daarna eigenlijk nooit meer.

Handleiding stap 5: de noodzakelijke instellingen doorvoeren

De meeste mensen willen meteen beginnen met het kiezen van een mooi WordPress design om direct aan de slag te gaan met het vullen van de website, maar wij raden dit af. Voor u een design kunt kiezen en uw website kunt gaan vullen, is het belangrijk om een paar instellingen goed te zetten en een paar onderdelen even te bespreken. Doet u dit niet, dan loopt u later wellicht tegen problemen aan en dit wilt u natuurlijk voorkomen. Al met al duurt deze stap slechts een half uur, dus het kost nauwelijks tijd om een goede start te maken met uw WordPress website.

Een schone url

WordPress geeft nieuwe pagina’s standaard een url, maar deze url’s zijn vaak niet erg duidelijk. Maakt u bijvoorbeeld een nieuw blogbericht aan, dan krijgt dit blogbericht de url uwwebsite.nl/?p=6. Omdat u dit natuurlijk niet wilt, past u de url’s van uw nieuwe pagina’s aan bij ‘Instellingen’. Dit doet u door op ‘Permalinks’ te klikken, de optie ‘Berichtnaam’ aan te vinken en de wijzigingen op te slaan. Nu krijgt uw url standaard de berichtnaam van uw blog en ziet uw url er veel netter uit.

De eerste pagina’s van uw website

Als u de url’s van uw website heeft aangepast, kunt u de eerste pagina’s van uw website maken. Het draait bij deze stap alleen om het aanmaken van de pagina’s, die gaat u nog niet vullen. Het aanmaken van nieuwe pagina’s voor uw website, doet u door naar ‘Pagina’s’ te gaan in het menu en hier op ‘Nieuwe pagina’ te klikken. Wilt u een over ons pagina maken, dan vult u bij titel ‘Over’ of ‘Over ons’ in. Vervolgens klikt u op ‘publiceren’ en heeft u uw eerste pagina gemaakt. Naast een over ons pagina, is het ook slim om een contactpagina aan te maken. Heeft u dit gedaan, dan heeft u in ieder geval al twee belangrijke pagina’s aangemaakt.

Het aanmaken van een menu in WordPress

Als u nu kijkt hoe uw website eruit ziet, ziet u waarschijnlijk een chaotische verzameling van diverse pagina’s. Wilt u uw website overzichtelijker maken, dan heeft u een menu nodig. Om een menu aan te maken voor uw website, volg de volgende stappen:

 1. Ga naar het menu-item ‘Menu’s’.
 2. Geef uw menu een naam, zoals ‘Hoofdmenu’ en klik op ‘Menu aanmaken’.
 3. Vink bij ‘Pagina’s’ (aan de linkerzijde) de pagina’s ‘Over ons’ en ‘Contact’ aan en klik op ‘aan menu toevoegen’.
 4. Klik nu op ‘Links’ (onder ‘Pagina’s’) en vul bij de url uw domeinnaam in. Bij ‘Linktekst’ type je het woordje ‘Home’ en klik weer op ‘Aan menu toevoegen’.
 5. Bij ‘Menustructuur’ kunt u alle menu-items indelen door ze te verslepen. U zet ‘Home’ altijd bovenaan en ‘Contact’ altijd onderaan: dit is de standaard menu-indeling van een website.
 6. Klik bij ‘Menu instellingen’ op ‘Hoofdmenu’. Is het menu naar wens? Dan slaat u het menu op door op ‘Menu opslaan’ te klikken.

Wilt u een nieuwe pagina aan het menu toevoegen, dan gaat u weer naar het menu, voegt u de betreffende pagina toe en klik wederom op ‘Menu opslaan’.

Reacties bij pagina’s uitzetten

Standaard zet WordPress onder iedere pagina een reactieformulier, maar u wilt waarschijnlijk helemaal niet dat mensen een reactie onder een pagina achter kunnen laten. Wilt u de optie van het plaatsen van reacties op een pagina uitzetten, dan volgt u de volgende stappen:

 1. Ga naar het menu-item ‘Pagina’s’.
 2. Klik op het bovenste vinkje, zodat alle pagina’s aangevinkt worden.
 3. Klik op ‘Acties’ en selecteer ‘Bewerken’. Nu klikt u op ‘Uitvoeren’.
 4. Klik op ‘Reacties’ en vervolgens op ‘Niet toestaan’.
 5. Klik op ‘Bijwerken’ om uw instellingen op te slaan.

Alleen de samenvatting tonen op de blogpagina

Als u een blog maakt, toont WordPress standaard de hele blog op uw website in plaats van een samenvatting van de blog. Dit lijkt misschien logisch, maar het is niet goed voor de zoekmachine vindbaarheid van uw website en het is ook zeker niet overzichtelijk. Wilt u instellen dat er een samenvatting wordt getoond in plaats van een volledig bericht, dan volgt u de volgende stappen:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Lezen’.
 2. Vink bij ‘Voor elk artikel in de feed, toon’ de tweede optie aan (‘Samenvatting’).
 3. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’.

Als u dit heeft gedaan, krijgt u alleen nog maar samenvattingen te zien op uw website en geen hele blogberichten meer.

Een blogbericht maken met de WYSIWYG editor

Wie een mooie webpagina wil bouwen, moet precies weten hoe de editor van WordPress werkt. Om u een duidelijk beeld te geven van de werking van deze editor en de mogelijkheden van deze editor, vertellen we in onderstaande opsomming meer over de diverse onderdelen van de zogeheten WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor van WordPress:

 1. Titel: de titel is de belangrijkste zin van iedere pagina en kan eenvoudig bij ‘Titel hier invoeren’ ingevuld worden.
 2. Kop: ieder subonderwerp op een webpagina moet een eigen kop krijgen. U maakt een kop door op ‘Paragraaf’ te klikken in het tekstmenu en een koptekst te selecteren.
 3. Dikgedrukt: klik op ‘B’.
 4. Cursief: klik op ‘I’.
 5. Bulletpoints: u maakt bulletpoints door op het balletje met het lijntje te klikken (vierde optie in het menu). Wilt u een lijstje maken, dan gebruikt u de vijfde optie in het menu.
 6. Link: wilt u naar een ander artikel verwijzen op uw pagina of in uw blogbericht, dan maakt u een link aan. Dit doet u door het stukje tekst dat een link moet worden te selecteren, op de afbeelding met de ketting te klikken en een domeinnaam in te vullen. Heeft u dit gedaan, dan klikt u op ‘Link toevoegen’.
 7. Afbeeldingen: om afbeeldingen toe te voegen, klikt u op ‘Media toevoegen’. Met deze optie kunt u niet alleen afbeeldingen toevoegen, maar ook video’s en andere mediabestanden.

Nu u weet hoe de editor werkt, is het vullen en bewerken van pagina’s straks veel gemakkelijker.

Handleiding stap 6: de content van de homepage bepalen

De vijfde stap van de handleiding bestaat uit een belangrijke keuze, namelijk de keuze wat u op de homepage van uw website wilt tonen. Hierbij heeft u twee mogelijkheden, namelijk het maken van een vaste homepage en het tonen van de blog op de homepage.

Een vaste homepage

Als u een vaste homepage wilt, moet u een nieuwe pagina aanmaken. Deze pagina noemt u ‘Home’. Wilt u naast de vaste homepage ook een blog (die niet op de homepage komt, maar in het menu getoond wordt), dan maakt u ook nog een pagina met de naam ‘Blog’ aan.

Om aan te geven welke pagina de vaste homepage van de website wordt, gaat u naar ‘Instellingen’. Hier klikt u op ‘Lezen’, vink je bij ‘Startpagina toont’ het tweede vakje aan (een statistische pagina) en selecteert u bij ‘Voorpagina’ die pagina die u ‘Home’ heeft genoemd. Heeft u dit gedaan, dan slaat u uw wijzigingen op door te klikken op ‘Wijzigingen opslaan’.

Een blog op de homepage

Wilt u ene blog op de homepage, dan hoeft u bovenstaande stappen niet te volgen. U hoeft in dit geval namelijk geen vaste homepage aan te maken, maar kiest simpelweg voor de blog als uw homepage.

Handleiding stap 7: essentiële WordPress plugins toevoegen

Plugins zijn als het ware toevoegingen aan uw website die uw website nog beter maken. Er zijn enkele plugins die iedere website nodig heeft en dit zijn de volgende:

 • De contactformulier plugin.
 • De anti-spam plugin. De meeste mensen kiezen hier voor de Akismet plugin, simpelweg omdat u deze plugin alleen nog hoeft te activeren op de website van Akismet.
 • De SEO plugin, ook wel de zoekmachineoptimalisatie plugin genoemd.
 • De social media plugin.

De meeste mensen die een SEO plugin installeren, kiezen voor de SEO plugin van Yoast. U kunt de SEO plugin van Yoast gewoon in het dashboard van WordPress installeren door naar het menu-item ‘Plugins’ te gaan en hier op ‘Nieuwe plugin’ te klikken. Gebruik de zoekfunctie om ‘WordPress SEO’ in te typen en klik op ‘Plugins zoeken’. Zoek de plugin van Yoast (WordPress SEO by Yoast genaamd) en klik op ‘Nu installeren’. Vervolgens klikt u op ‘Plugin activeren’ en kunt u de plugin gebruiken om uw website beter vindbaar te maken in de zoekmachines.

Overige WordPress plugins

Voor bijna iedere functionaliteit binnen WordPress is er wel een gratis of betaalde WordPress plugin te vinden. Komt u bij het vullen, bewerken en/of beheren van uw website iets tegen wat u graag op uw website wilt hebben? Gebruik dan Google om te onderzoeken wat de beste plugins voor deze functionaliteit zijn en installeer de plugins eenvoudig door bovenstaande stappen te volgen.

Enkele voorbeelden van andere plugins die u kunt installeren voor uw WordPress website, zijn nieuwsbrief plugins, contactformulier plugins, popular spots plugins, Google Analytics plugins en cache plugins.

Handleiding stap 8: WordPress koppelen met Google Analytics

Wie wil weten hoeveel bezoekers er op zijn of haar website komen en meer wil weten over waar deze bezoekers vandaan komen en naartoe gaan op de website, hebben Google Analytics nodig. Via Google Analytics kunt u al het bezoek op uw website bestuderen, analyseren en evalueren om meer inzicht te krijgen in uw website en uw website met dit inzicht nog beter te maken. Om gebruik te kunnen maken van Google Analytics, moet u een account aanmaken. Heeft u dit gedaan, dan kunt u uw website eenvoudig koppelen met uw Google Analytics account en krijgt u direct inzicht in het verkeer op uw website.

Handleiding stap 9: een WordPress thema kiezen en aanschaffen

Het thema van uw website is als de kleding die u aantrekt: het zegt veel over u als persoon en wat u belangrijk vindt. Wat voor kleding u ook aantrekt, het is in ieder geval belangrijk dat u er verzorgd en professioneel uit ziet en dit geldt ook voor het thema van uw website. Zo moet u niet alleen nadenken over wat u mooi vindt in een thema, maar moet u ook nadenken over de look & feel van het thema, de typografie van het thema, de indeling van het thema en tot slot: de mate van controle die u over uw design heeftt met een thema.

Over het algemeen zijn er drie manieren om een WordPress thema te krijgen, namelijk:

 1. U kiest een gratis WordPress thema.
 2. U kiest een professioneel premium WordPress thema.
 3. U laat een WordPress thema ontwerpen door een professionele webdesigner.

De meeste mensen kiezen voor een professioneel premium WordPress thema, simpelweg omdat dit alsnog erg goedkoop is en er erg professioneel uit ziet. Een gratis thema is vaak net niet professioneel genoeg of biedt net niet voldoende mogelijkheden om het thema naar wens aan te passen, dus dan kunt u beter een klein bedrag investeren in een perfect thema. Bent u een MKB’er met meerdere werknemers, dan kunt u soms beter een webdesigner inschakelen om een thema te laten maken. In dit geval betaalt u wel iets meer dan bij een premium WordPress thema, maar krijgt u wel een website die volledig op maat wordt gemaakt.

Handleiding stap 10: het aanschaffen van een betaald WordPress thema

Let op: u volgt deze stap alleen als u een premium WordPress thema aan wilt schaffen (tegen betaling). Wilt u een gratis thema, ga dan naar stap 12 van de handleiding.

U kunt uw WordPress thema het beste aanschaffen bij ThemeForest. ThemeForest is een vezamelwebsite waar webdesigners hun thema’s kunnen verkopen en waar u vele verschillende WordPress thema’s kunt vinden. In totaal heeft de website ruim 5000 verschillende thema’s, dus er is altijd wel een WordPress thema te vinden dat bij u past.

Enkele tips die u kunt gebruiken om het beste thema voor uw website te selecteren, zijn de volgende:

 1. Kijk bij ‘Popular Items’ op ThemeForest.
 2. Kijk bij een specifieke categorie en selecteer hier op ‘Sort by best sellers’.
 3. Let op de rating van het thema om te klanttevredenheid met betrekking tot het thema te achterhalen.
 4. Let op het aantal sales van een thema.
 5. Klik bij ieder thema op ‘Live preview’ om te achterhalen hoe de website eruit kan komen te zien.

Heeft u een geschikt thema gevonden op ThemeForest, dan hoeft u dit thema alleen nog maar te kopen en te installeren. Bij het aanschaffen van een thema kun u uw thema betalen met PayPal of met uw creditcard. Heeft u geen van beide betaalmiddelen, dan kunt u eenvoudig een PayPal account aanmaken via de website van deze betaalgigant. Via iDEAL kunt u vervolgens geld overmaken naar PayPal en kunt u uw ThemeForest thema kopen. Het is wat omslachtig, maar over het algemeen heeft u uw thema zo aangeschaft. U moet er alleen wel rekening mee houden dat het overmaken van geld naar uw PayPal account enkele dagen kan duren, dus u kunt uw thema nog niet meteen kopen.

Handleiding stap 11: een WordPress thema downloaden en installeren

Als u uw thema eenmaal heeft gekocht, kunt u dit thema eenvoudig downloaden en installeren door de volgende stappen te volgen:

 1. Selecteer ‘Installable WordPress file only’ en sla het bestand ergens op waar u het eenvoudig terug kunt vinden, zoals het bureaublad van uw pc.
 2. Ga naar ‘Thema’s’ onder het kopje ‘Weergave’ in het WordPress Dashboard.
 3. Klik op ‘Thema’s installeren’.
 4. Klik op ‘Uploaden’ in het submenu.
 5. Kies het ZIP-bestandje bij ‘Een thema in ZIP-formaat installeren’.
 6. Klik op ‘Nu installeren’.
 7. Klik op ‘Activeren’.

Heeft u bovenstaande stappen gevolgd, dan heeft u officieel uw eigen WordPress webdesign geïnstalleerd.

Handleiding stap 12: het aanpassen van een thema

Hoe u een thema precies moet aanpassen, verschilt per thema. Wilt u aanpassingen doorvoeren om uw aangekochte thema helemaal naar wens te maken, dan gaat u naar ‘Thema’s beheren’ en klikt u op ‘Theme Options’. Via deze link kunt u uw thema naar wens aanpassen, zodat het design van uw website helemaal aan uw wensen en verwachtingen voldoet. Omdat ieder thema op een andere manier aangepast kan worden, beschrijven we niet hoe u uw thema precies aan kunt passen. Dit verschilt simpelweg te veel per thema, waardoor er geen algemene handleiding voor gegeven kan worden.

Handleiding stap 13: een gratis WordPress installeren

Heeft u al een betaald thema aangeschaft en geïnstalleerd, dan kunt u deze stap overslaan. Deze stap is namelijk alleen van toepassing op mensen die een gratis thema voor hun website willen installeren en willen weten hoe dit moet.

Het installeren van een gratis thema is vrij eenvoudig. Volg de volgende stappen, dan heeft u uw favoriete gratis thema al binnen enkele minuten geïnstalleerd:

 1. Klik op het menu-item ‘Weergave’.
 2. Klik op ‘Thema’s’ en op ‘Thema’s installeren’.
 3. Klik op ‘Zoeken’ en je ziet een lijst met alle gratis WordPress thema’s die u kunt installeren voor uw website.
 4. Kies een thema dat u wil installeren en klikt op ‘Nu installeren’. Heeft u dit gedaan, dan komt u op een installatiepagina terecht en kunt u direct klikken op ‘Activeren’.

Als u alle vier van bovenstaande stappen heeft gevolgd, is het door u gekozen gratis WordPress thema geïnstalleerd.

Na het installeren van een thema kunt u uw thema helemaal naar wens aanpassen. Vervolgens kunt u pagina’s toevoegen aan uw website, kunt u deze pagina’s vullen met de gewenste content en kunt u uw website langzaam maar zeker afronden. Het kan even duren voor uw website helemaal af is, maar dan heeft u wel een professionele website.

Handleiding stap 14: uw WordPress website laten groeien

Het maken van een WordPress website is natuurlijk één ding, maar na het ontwikkelen van uw website wilt u natuurlijk wel dat uw website gaat groeien. Om uw website op weg te helpen, geven wij u graag inzicht in twee manieren om uw website te laten groeien.

Uw website laten groeien met een blog

De eerste manier om uw website langzaam maar zeker groter te laten worden, is door een eigen blog te starten. U kunt uw blogberichten eenvoudig toevoegen onder het menu-item ‘Berichten’, dus het starten van een blog is helemaal niet lastig.

Door een blog te starten, kunt u veel bezoekers naar uw website trekken. Wel is het belangrijk om niet te bloggen over commerciële onderwerpen, maar een blog te maken die echt meerwaarde heeft voor de bezoekers van uw website. Heeft u bijvoorbeeld een webshop met designer tassen, dan kunt u bloggen over de laatste trends op het gebied van designer tassen. Bent u een schuttingbouwer en heeft u een eigen WordPress website gemaakt met deze handleiding, dan kunt u bloggen over het plaatsen van een schutting, het kiezen van de beste schutting en het onderhouden van een schutting.

Het starten van een blog is niet alleen goed voor de bezoekersaantallen van uw website, maar ook zeker voor uw imago. Blogt u goed en constant, dan gaan de bezoekers van uw website u echt als een expert zien en krijgt u vanzelf een goed imago. Bloggen is dus niet alleen goed om de bezoekersaantallen van uw website te laten groeien, maar ook zeker om uw imago te verbeteren onder de doelgroep van uw bedrijf.

Uw website laten groeien met SEO

Naast het starten van een blog, kunt u uw website ook laten groeien door met SEO te starten. SEO wordt ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd en betreft het doorvoeren van enkele aanpassingen aan uw website om uw website hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen. Heeft u de plugin van Yoast geïnstalleerd, dan kunt u meteen aan de slag met de zoekmachineoptimalisatie van uw website en heeft u uw website in een mum van tijd op de eerste pagina van de zoekresultaten in Google staan.

Heeft u hulp nodig met zoekmachineoptimalisatie, dan zijn er veel professionals die u voor een laag bedrag kunnen helpen om uw website hoger in Google te krijgen. Enkele van deze professionals werken zelfs op ‘no cure, no pay’ basis, wat betekent dat u ze niets hoeft te betalen als uw website niet op de eerste pagina in Google terecht komt. Investeert u op deze manier in SEO, dan investeert u nooit geld zonder hier iets voor terug te krijgen.

Direct aan de slag!

Heeft u de hele handleiding gelezen, dan kunt u direct aan de slag met het ontwikkelen van uw eigen WordPress website. Wij raden u aan om de handleiding altijd bij de hand te houden, zodat u bij het toevoegen van blogberichten, het aanmaken van pagina’s, het wijzigen van het menu en het doorvoeren van andere aanpassingen altijd precies weet wat u moet doen. Print u de handleiding uit, dan heeft u altijd een stapsgewijze handleiding bij de hand om uw WordPress website gemakkelijk en snel zo professioneel mogelijk te maken. Succes!