Menu Sluiten

Ik heb SSL maar krijg geen slotje? (mixed content)

Hoe kunnen we helpen?

U bent hier:
« ga terug

Nou heeft u een SSL certificaat succesvol geïnstalleerd op de website via de SSL installatie handleiding maar geeft hij alsnog geen slotje in uw browser of een foutmelding? Met onderstaande stappen helpen wij u om dit snel en goed te verhelpen waarna ook u een SSL slotje in uw browser zult zien.

Stap 1: Achterhaal het probleem met SSL

Een rood slotje of een onveilige verbinding tussen u en uw website kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of uw SSL certificaat goed en zorgvuldig geïnstalleerd én actief is. Dit kunt u live controleren via een online check. Alles zal groen zijn als dit goed geïnstalleerd is en u kunt onderaan zien welke domeinen in het certificaat opgenomen zijn en tot hoelang het certificaat geldig is.

Alles goed geïnstalleerd en is de check groen?

In dit geval is het vaak zo dat uw website nog bepaalde stukjes code of elementen ophaalt over een http:// connectie. Stel in uw website staat een plaatje die geladen word vanaf een andere website, dan kan in de link hiervan bijvoorbeeld: http://domeinnaam.nl/plaatje.jpg staan. Hiervan moet dan gemaakt worden: https://domeinnaam.nl/plaatje.jpg . U ziet dat we http:// naar https:// omgezet hebben, waarna het slotje een groene kleur zal krijgen.

Hoe zie ik welke elementen over http geladen worden?

Wij ga er van uit dat u dit test in Google Chrome. Als u rechtermuisknop op de site drukt, ziet u onderaan het kopje “Inspecteren” staan. Hier klikt u op waarna zich een nieuw menu opent, wat er als volgt uitziet.

Als u dit eenmaal open heeft, klikt u in het menu op het kopje “Console”. Dit is een soort live scherm waarin fouten en opmerkingen naar voren komen. U surft nu bovenaan in de browser URL balk naar uw website en houd het scherm “console” in de gaten. Hier zult u nu alle elementen tegen komen welke nog over http:// geladen worden en waarvoor Google Chrome u zal waarschuwen.

Stap 2: Hoe los ik het probleem op?

Dit is afhankelijk van welk software systeem u gebruikt binnen uw website. Op de helpdesk zien we vaak dat klanten hun website gebouwd hebben op WordPress en netjes alle stappen omtrent SSL instellen gevolgd hebben op WordPress. Vaak is er dan toch nog ergens een plaatje of een element welke over http:// geladen word. Onze ervaring om dit goed op te lossen is via de gratis WordPress plugin genaamd: Really simple SSL . 

Deze plugin zet alles qua http:// om naar https:// en zorgt ervoor dat de elementen die nog niet goed stonden, dus gecorrigeerd worden.

Bij andere software systemen is het vaak helaas toch een echte handmatige aanpassing. Aan de hand van welke elementen nog over http:// geladen worden, is het vaak aan te raden om in de code van de website het stukje http:// naar https:// te zetten in de bestand(en) waar het voorkomt. Dit zal er dan voor zorgen dat ook uw website een groen slotje heeft!